Κορωνοϊός: Αρνητικοί πρωταγωνιστές ξανά σε κρούσματα, εισαγωγές και θανάτους

Κορωνοϊός: Αρνητικοί πρωταγωνιστές ξανά σε κρούσματα, εισαγωγές και θανάτους
Τρίτη, 06/06/2023 - 06:57

Η έκθεση του ECDC αποδεικνύει κάθε εβδομάδα ότι ο κορωνοϊός είναι εδώ. Η θέση της Ελλάδας.

Ο κορωνοϊός εδώ και καιρό δεν αποτελεί προτεραιότητα, ωστόσο συνεχίζει να απασχολεί τους επιστήμονες και τους αρμόδιους φορείς. Μάλιστα, ακόμα και σε αυτή τη φάση αποκλιμάκωσης, η Ελλάδα παραμένει στις πρώτες θέσεις των επιδημιολογικών δεικτών.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), η χώρα μας είναι πρώτη σε κρούσματα, κρούσματα στον ευάλωτο πληθυσμό άνω των 65 ετών, εισαγωγές σε νοσοκομεία, ενώ είναι δεύτερη σε θανάτους αναλογικά με τον πληθυσμό της.

Πολλαπλάσια κρούσματα και εισαγωγές

Η Ελλάδα μετράει 131 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες 14 ημέρες. Την ίδια ώρα, η δεύτερη Γαλλία είναι αρκετά μακριά με 67,5 κρούσματα, ενώ ακολουθούν Αυστρία με 48,3 και η Ιταλία με 41. Σημειώνεται ότι μόνο η Ελλάδα είναι στην τρίτη βαθμίδα (βαθύ πορτοκαλί), οι υπόλοιπες τρεις είναι στο πορτοκαλί, και οι άλλες χώρες της Ευρώπης είναι στο χαμηλότερο επίπεδο (κίτρινο). Επίσης, ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 28,7, επομένως η Ελλάδα έχει 4,5 φορές μεγαλύτερη τιμή από τη μέση ευρωπαϊκή. Παράλληλα, και στους πολίτες που είναι άνω των 65 ετών (άρα και πιο ευάλωτη κατηγορία πολιτών) η Ελλάδα μετράει 208 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους το τελευταίο 14ήμερο, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 60,3, δηλαδή 3,5 φορές λιγότερο από τη χώρα μας.

Παράλληλα, ανησυχία προκαλούν οι εισαγωγές στα ελληνικά νοσοκομεία. Συγκεκριμένα, 6 πολίτες ανά 100.000 κατοίκους έκαναν εισαγωγή, σχεδόν 6 φορές περισσότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (1,1 νοσηλείες ανά 100.000 κατοίκους).

Δεύτεροι σε θανάτους

Η Ελλάδα καταγράφει 9,6 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους τις τελευταίες 14 ημέρες. Μόνο η Φινλανδία μετράει περισσότερους, με 12,6 θανάτους ανά εκατομμύριο. Συνολικά η Ευρώπη μετράει 2,5 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους το τελευταίο 14ήμερο.

Επομένως, βλέπουμε ότι ακόμα και σήμερα που ο κορωνοϊός βρίσκεται σε αποδρομή και τα επιδημιολογικά δεδομένα σε σαφή φθίνουσα πορεία, η χώρα μας συνεχίζει να πρωταγωνιστεί με αρνητικό τρόπο. Σίγουρα τα στοιχεία είναι καλύτερα από το παρελθόν, αλλά αυτό ποτέ δεν αποτέλεσε εμπόδιο για την Ελλάδα να συνεχίσει να οδηγεί την κούρσα των αρνητικών δεικτών.

Γενική εικόνα

Οι ειδικοί του ECDC σημειώνουν πως η τάση που παρατηρείται στην Ευρώπη είναι σταθεροποίηση ή υποχώρησης των επιδημιολογικών δεικτών. Ωστόσο, καταγράφηκαν 368 θάνατοι σε 19 χώρες. Αυξητικές τάσεις, διάρκειας μίας έως τριών εβδομάδων, αναφέρθηκαν από πολύ λίγες χώρες, αλλά οι συνολικές τιμές των αναφερόμενων δεικτών παραμένουν χαμηλές σε σχέση με το μέγιστο της πανδημίας. Μεταξύ των ατόμων ηλικίας 60 ετών και άνω, η αθροιστική πρόσληψη της πρώτης αναμνηστικής δόσης του εμβολίου ήταν 84,9% και της δεύτερης αναμνηστικής 35,6%. Με βάση τα μαθηματικά μοντέλα, έως τις 11 Ιουνίου εκτιμάται πως καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν θα καταγράψει αύξηση στις εισαγωγές σε νοσοκομεία και στους θανάτους ασθενών με κορωνοϊό.

Τελευταία τροποποίηση στις 06/06/2023 - 06:57