Επτά μύθοι για το εμβόλιο του κορωνοϊού και πως καταρρίφθηκαν

Επτά μύθοι για το εμβόλιο του κορωνοϊού και πως καταρρίφθηκαν
Κυριακή, 04/06/2023 - 06:27

Η πληροφόρηση σχετικά με τον κορωνοϊό και τα εμβόλια ήταν και παραμένει πολύ μεγάλη.

Στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλές πληροφορίες αναφορικά με τον κορωνοϊό και τα εμβόλια. Μάλιστα, πολλές φορές αρκετές από αυτές τις πληροφορίες έχουν αμφισβητηθει για την εγκυρότητά τους.

«Το διαδίκτυο φέρνει τις πληροφορίες στα χέρια μας, αλλά το πρόβλημα κατά τη γνώμη μου είναι ότι οι άνθρωποι δεν είναι σε θέση να αξιολογήσουν την αξιοπιστία των πληροφοριών που λαμβάνουν», λέει ο Henry Bernstein, DO, παιδίατρος και καθηγητής παιδιατρικής στο Zucker School of Medicine στο Hofstra-Northwell στο Hempstead της Νέας Υόρκης. «Εκεί συναντάμε δυσκολίες στην προσπάθεια να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των ανθρώπων» πρόσθεσε.

Μύθος 1: Τα εμβόλια μπορεί να προκαλέσουν τον θάνατο

Ναι, το εμβόλιο για τον COVID-19 έχει συνδεθεί με σπάνια περιστατικά μυοκαρδίτιδας επηρεάζοντας 1 στα 50.000 άτομα σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και 1 στα 6.600 άτομα (κυρίως άνδρες) ηλικίας 16 έως 19 ετών, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο JAMA Pediatrics.

Αλλά «από όσο γνωρίζουμε τώρα, η φλεγμονή της καρδιάς είναι προσωρινή και υποχωρεί συνήθως σε λίγες ημέρες», λέει η Jill Foster, MD, παιδιατρική λοιμωξιολόγος και καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μινεσότα στη Μινεάπολη. «Ακούγεται τρομακτικό, αλλά γνωρίζουμε ότι κάποιος που έχει COVID χωρίς αυτό το εμβόλιο έχει 11 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξει μυοκαρδίτιδα» πρόσθεσε.

Μερικοί άνθρωποι είχαν σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις μετά τον εμβολιασμό και ένας πολύ μικρός αριθμός παρουσίασε επιπλοκές όπως θρόμβους αίματος, αναφέρει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Ωστόσο, αυτά τα περιστατικά είναι σπάνια.

Μύθος 2: Τα εμβόλια αναπτύχθηκαν πολύ γρήγορα για να είναι ασφαλή

Ας μην ξεχνάμε ότι πριν από την εμφάνιση του κορωνοϊού, οι επιστήμονες είχαν ήδη διεξάγει χρόνια έρευνας για σχετικούς κορωνοϊούς που προκαλούν SARS και MERS και είχαν αναπτύξει εμβόλια για την προστασία από αυτές τις ασθένειες.

Τα πρώτα εμβόλια κατά του COVID-19, που παρήχθησαν από την Pfizer (σε συνδυασμό με τη BioNTech) και τη Moderna και εγκρίθηκαν από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, ήταν το άμεσο αποτέλεσμα αυτής της έρευνας.

«Τα εμβόλια βασίζονται σε μια τεχνολογία, το mRNA, που έχει μελετηθεί για πάνω από μια δεκαετία, τουλάχιστον από τα αρχικά ξεσπάσματα του MERS», λέει η Jennifer Horney, PhD, καθηγήτρια επιδημιολογίας και βασικό μέλος στο ερευνητικό κέντρο καταστροφών στο Πανεπιστήμιο του Ντέλαγουερ στο Νιούαρκ. Η Δρ Horney λέει ότι οι ερευνητές της Pfizer και της Moderna διεξήγαγαν αυστηρές κλινικές δοκιμές των εμβολίων τους στις οποίες συμμετείχαν δεκάδες χιλιάδες συμμετέχοντες για να αξιολογήσουν τόσο την ασφάλεια όσο και την αποτελεσματικότητά τους.

Μύθος 3: Τα εμβόλια αλλάζουν το DNA

Τα εμβόλια mRNA δημιουργήθηκαν χρησιμοποιώντας γενετική τεχνολογία, αλλά δεν επηρεάζουν το DNA ενός ατόμου με κανέναν τρόπο. Το CDC εξηγεί ότι το mRNA στο εμβόλιο δίνει στα κύτταρα οδηγίες για το πώς να παράγουν ένα κομμάτι πρωτεΐνης που ονομάζεται πρωτεΐνη ακίδας, η οποία είναι παρόμοια με μια πρωτεΐνη στην επιφάνεια του κορωνοϊού. Αυτό ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα να παράγει αντισώματα, τα οποία παραμένουν στην κυκλοφορία του αίματος έτοιμα να καταπολεμήσουν οποιαδήποτε μελλοντική μόλυνση από κορωνοϊό. Το mRNA από το εμβόλιο δεν εισέρχεται ποτέ στον πυρήνα του κυττάρου και δεν επηρεάζει ούτε αλληλεπιδρά με το DNA ενός ατόμου, επιβεβαιώνει το CDC.

Μύθος 4: Τα εμβόλια μπορούν να μολύνουν τον πληθυσμό με τον κορωνοϊό

Κανένα από τα εμβόλια COVID-19 δεν περιέχει ζωντανό ιό και δεν ενέχει κίνδυνο πρόκλησης ασθένειας στο ανοσοποιημένο άτομο. «Το να πάρει κάποιος τον ιό από το εμβόλιο θα ήταν σαν να παίρνει ένα κοτόπουλο από ομελέτα», λέει η Foster, επιμένοντας ότι «δεν μπορεί να συμβεί».

Μύθος 5: Τα εμβόλια μπορούν να προκαλέσουν υπογονιμότητα

Πολλά άρθρα γράφτηκαν στο διαδίκτυο σχετικά με τα εμβόλια του κορωνοϊού και πως αυτά μπορούν να προκαλέσουν στειρότητα στις γυναίκες λόγω ενός συστατικού που παρεμποδίζει την ανάπτυξη του πλακούντα. «Δεν υπάρχουν δεδομένα που να υποστηρίζουν αυτή την υπόθεση», λέει ο Δρ Bernstein.

Μύθος 6: Τα εμβόλια περιέχουν ανιχνευτές μικροτσίπ

Κάποιοι δημοσίευσαν στο διαδίκτυο ένα σχεδιάγραμμα λέγοντας ότι πρόκειται για ένα τσιπ 5G μέσα στο εμβόλιο για τον COVID. Όπως επεσήμανε η Popular Mechanics, το σχεδιάγραμμα απεικονίζει την εσωτερική λειτουργία από ένα πετάλι κιθάρας. Φυσικά, οι φήμες για μικροτσίπ μέσω εμβολίου επιμένουν. Το CDC τονίζει ότι κανένα από τα εμβόλια COVID-19 δεν περιέχει λογισμικό ή μικροτσίπ και ότι τα εμβόλια δεν χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση ανθρώπων.

Μύθος 7: Τα εμβόλια περιέχουν εμβρυϊκά κύτταρα από εκτρώσεις

Ορισμένες φαρμακευτικές εταιρείες χρησιμοποίησαν εμβρυϊκές κυτταρικές σειρές για να αναπτύξουν και να δοκιμάσουν τα εμβόλιά τους. Οι εμβρυϊκές κυτταρικές σειρές, που αναπτύχθηκαν σε εργαστήριο, ξεκίνησαν με κύτταρα από αμβλώσεις που πραγματοποιήθηκαν πριν από αρκετές δεκαετίες, τις δεκαετίες του 1970 και του '80. Τα σημερινά εμβόλια βρίσκονται πλέον χιλιάδες γενιές μπροστά από τον αρχικό εμβρυϊκό ιστό.

Τελευταία τροποποίηση στις 04/06/2023 - 06:28