Έμμηνος κύκλος και καρδιαγγειακή νόσος - Τι πρέπει να γνωρίζεις

Έμμηνος κύκλος και καρδιαγγειακή νόσος - Τι πρέπει να γνωρίζεις
Κυριακή, 04/06/2023 - 06:29

Πώς να υπολογίζεις τον έμμηνο κύκλο σου και όσα πρέπει να γνωρίζει μια γυναίκα.

Κινεζική μελέτη στην οποία συμμετείχαν 58.056 γυναίκες, που δεν είχαν καρδιαγγειακή νόσο κατά την έναρξή της, εξέτασε πώς συνδέεται ο εμμηνορροϊκός κύκλος με τις καρδιακές παθήσεις.

Η Chensihan Huang, από το Νοσοκομείο Nanfang στο Guangzhou της Κίνας και οι συνεργάτες της στη διάρκεια μιας μέσης περιόδου παρακολούθησης 11,8 ετών, κατέγραψαν συνολικά 1.623 περιστατικά καρδιαγγειακής νόσου.

Οι πολυμεταβλητές προσαρμοσμένες αναλογίες κινδύνου ήταν 1,29 και 1,11 για συμβάντα καρδιαγγειακής νόσου σε συνδυασμό με σύντομους (≤21 ημέρες) ή μεγάλους (35 ημέρες) εμμηνορροϊκούς κύκλους, αντίστοιχα.

Η μεγάλη και η σύντομη διάρκεια κύκλου συσχετίστηκε επίσης με αυξημένο κίνδυνο για την εμφάνιση κολπικής μαρμαρυγής (αναλογίες κινδύνου, 1,30 και 1,38, αντίστοιχα), ενώ η σύντομη διάρκεια κύκλου συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο και έμφραγμα του μυοκαρδίου. Δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές συσχετίσεις για εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακή ανεπάρκεια.

«Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι δυσλειτουργίες στον εμμηνορροϊκό κύκλο μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην υγεία των γυναικών και υπογραμμίζουν τη σημασία της παρακολούθησης των χαρακτηριστικών του εμμηνορροϊκού κύκλου καθ' όλη την αναπαραγωγική ζωή των γυναικών για την πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου και της κολπικής μαρμαρυγής στις γυναίκες», γράφουν οι συγγραφείς της μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Heart Association.

Ωστόσο ας δούμε τι πρέπει να γνωρίζουμε για τον έμμηνο κύκλο, πόσες ημέρες διαρκεία και ποιες είναι οι φάσεις του.

Πόσες μέρες διαρκεί ο έμμηνος κύκλος;

Η μέση διάρκεια ενός κύκλου περιόδου (έμμηνου κύκλου) είναι 28 ημέρες. Αυτός, όμως, δεν είναι παρά ένας μέσος όρος. Οποιαδήποτε διάρκεια μεταξύ 21 και 35 ημερών θεωρείται φυσιολογική για τον έμμηνο κύκλο. Πολλές γυναίκες δεν το παρατηρούν, αλλά η διάρκεια του έμμηνου κύκλου μπορεί να διαφέρει ελαφρώς από τον ένα μήνα στον άλλο. Το σώμα μας δεν λειτουργεί πάντα σύμφωνα με ακριβή χρονοδιαγράμματα.

Κάτι που σίγουρα θα αναρωτιέσαι, λοιπόν, είναι «και πόσο διαρκεί ο δικός μου κύκλος;». Το να γνωρίζεις πόσες ημέρες περιλαμβάνει ο κύκλος σου είναι απαραίτητο για να υπολογίσεις πότε θα έρθει η επόμενη περίοδός σου. Κάτι που είναι πολύ σημαντικό, καθώς δεν είναι διασκεδαστικό το να σε βρίσκει η περίοδός σου απροετοίμαστη!

Πώς να υπολογίζεις τον έμμηνο κύκλο σου

Εδώ θα σου εξηγήσουμε πώς μπορείς να υπολογίσεις τις ημέρες που περιλαμβάνει ο κύκλος σου. Σημείωσε την ημέρα που σου ήρθε περίοδος σε ένα ημερολόγιο. Αυτή είναι η 1η ημέρα του έμμηνου κύκλου σου. Από εκεί και πέρα, πρέπει να μετρήσεις κάθε ημέρα μέχρι την ημέρα πριν από την επόμενη περίοδό σου. Αυτή είναι η διάρκεια του κύκλου της περιόδου (του έμμηνου κύκλου σου).

Έτσι, αν η επόμενη περίοδός σου έρθει την Πέμπτη, η Τετάρτη θα είναι η τελευταία ημέρα του κύκλου σου. Αν το κάνεις αυτό για μερικούς μήνες στη σειρά, μπορείς να βρεις τον μέσο αριθμό ημερών που περιλαμβάνει ο έμμηνος κύκλος σου, δηλαδή τη μέση διάρκειά του. Yπάρχουν, βέβαια, εφαρμογές υπολογισμού περιόδου που μπορούν να το κάνουν για εσένα. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να σημειώνεις πότε ξεκινά και πότε τελειώνει η περίοδός σου και η εφαρμογή θα αναλάβει όλα τα υπόλοιπα.

Η περίοδός σου μπορεί να είναι λίγο ακανόνιστη όταν πρωτοξεκινήσει να έρχεται, που σημαίνει ότι ο έμμηνος κύκλος σου δεν θα είναι σταθερός και προβλέψιμος. Είναι φυσιολογικό. Το σώμα σου χρειάζεται λίγο χρόνο για να προσαρμοστεί στη νέα κατάσταση της περιόδου. Ωστόσο, η διάρκεια του κύκλου της περιόδου σου συνήθως σταθεροποιείται μέσα σε ένα χρόνο.

Φάσεις του έμμηνου κύκλου

Παρόλο που μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος μέχρι ο έμμηνος κύκλος σου να αποκτήσει προβλέψιμη διάρκεια, γενικά αποτελείται από τέσσερις διαφορετικές φάσεις, άσχετα από το αν διαρκεί πολύ ή λίγο.

Η πρώτη είναι η έμμηνος ρύση. Η πρώτη ημέρα της περιόδου σου είναι και η 1η ημέρα του κύκλου σου, γι’ αυτό και η έμμηνος ρύση –δηλαδή η περίοδος– αποτελεί την πρώτη φάση του έμμηνου κύκλου σου. Εκείνες τις ημέρες, η επένδυση της μήτρας αποβάλλεται μέσω του κόλπου σου με τη μορφή εμμηνορροϊκών εκκρίσεων, ένα μείγμα αίματος και ιστού.

Η επόμενη φάση είναι η ωοθυλακική φάση ή προ-ωορρηκτική. Τότε μία από τις ωοθήκες σου σχηματίζει ωοθυλάκια, μικρούς σάκους γεμάτους υγρό που περιέχουν ένα ωάριο. Ένα από αυτά τα ωάρια θα απελευθερωθεί κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας, δηλαδή της επόμενης φάσης του έμμηνου κύκλου σου. Οι ωοθήκες σου αναπτύσσουν ωοθυλάκια εναλλάξ. Έτσι, τον ένα μήνα τα ωοθυλάκια αναπτύσσονται από την αριστερή ωοθήκη σου, ενώ τον επόμενο μήνα είναι η σειρά της δεξιάς ωοθήκης σου, μετά η αριστερή τον μήνα που ακολουθεί κ.λπ. Παράλληλα, στη φάση αυτή τα τοιχώματα της μήτρας αποκτά μεγαλύτερο πάχος.

Η ωορρηξία πραγματοποιείται όταν η ωοθήκη σου απελευθερώσει ένα ώριμο ωάριο. Το ωάριο ταξιδεύει κατά μήκος των σαλπίγγων και φτάνει στη μήτρα. Τη στιγμή αυτή, αν το ωάριο γονιμοποιηθεί από αρσενικό σπερματοζωάριο, θα αρχίσει να αναπτύσσεται μέσα σου ένα μωρό. Η ημέρα του έμμηνου κύκλου σου κατά την οποία πραγματοποιείται η ωορρηξία εξαρτάται από τη διάρκεια του κύκλου σου. Συμβαίνει 14 ημέρες πριν από την πρώτη ημέρα της επόμενης περιόδου σου. Για παράδειγμα, αν έχεις κύκλο 28 ημερών, αυτό σημαίνει ότι η ωορρηξία πραγματοποιείται 14 ημέρες μετά την πρώτη ημέρα της περιόδου σου. Αλλά αν ο έμμηνος κύκλος σου διαρκεί μόνο 22 ημέρες, θα έχεις ωορρηξία μόλις 8 ημέρες μετά την πρώτη ημέρα της περιόδου σου.

Η τελευταία φάση του έμμηνου κύκλου ονομάζεται ωχρινική φάση ή προ-εμμηνορροϊκή. Αν το ωάριό σου δεν έχει γονιμοποιηθεί, τα τοιχώματα της μήτρας, που στην ιατρική ορολογία ονομάζεται ενδομήτριο, θα ξεκινήσει να καταστρέφεται. Αυτός είναι ο λόγος που ορισμένα κορίτσια πονάνε ή έχουν κράμπες τις ημέρες πριν από την περίοδό τους.

Τελευταία τροποποίηση στις 04/06/2023 - 06:29