Long Covid: Kόπωση και ποιότητα ζωής χειρότερα από ό,τι ορισμένοι καρκίνοι

Long Covid: Kόπωση και ποιότητα ζωής χειρότερα από ό,τι ορισμένοι καρκίνοι
Παρασκευή, 09/06/2023 - 07:20

Για να παραπεμφθεί ένας ασθενής σε κλινική μακράς COVID, πρέπει να έχει συμπτώματα για τουλάχιστον 12 εβδομάδες.

Η κόπωση είναι το σύμπτωμα που επηρεάζει πιο σημαντικά την καθημερινή ζωή των ασθενών με μακροχρόνια COVID και μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα ζωής περισσότερο από ό,τι ορισμένοι καρκίνοι, διαπιστώνει μια νέα μελέτη με επικεφαλής ερευνητές του UCL και του Πανεπιστημίου του Exeter.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο BMJ Open , εξετάζει τον αντίκτυπο της μακράς COVID στη ζωή περισσότερων από 3.750 ασθενών που παραπέμφθηκαν σε κλινική μακράς COVID και χρησιμοποίησαν μια ψηφιακή εφαρμογή στο πλαίσιο της θεραπείας τους από το NHS για την πάθηση.

Οι ασθενείς κλήθηκαν να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια στην εφαρμογή σχετικά με το πώς τους επηρέαζε η μακροχρόνια COVID - εξετάζοντας τον αντίκτυπο της μακροχρόνιας COVID στις καθημερινές τους δραστηριότητες, τα επίπεδα κόπωσης, κατάθλιψης, άγχους, δύσπνοιας, εγκεφαλικής ομίχλης και την ποιότητα ζωής τους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι πολλοί ασθενείς με μακροχρόνια COVID ήταν σοβαρά άρρωστοι και κατά μέσο όρο είχαν βαθμολογίες κόπωσης χειρότερες ή παρόμοιες με αυτές των ατόμων με αναιμία που σχετίζεται με τον καρκίνο ή σοβαρή νεφρική νόσο. Οι βαθμολογίες της σχετιζόμενης με την υγεία τους ποιότητας ζωής ήταν επίσης χαμηλότερες από εκείνες των ατόμων με προχωρημένο μεταστατικό καρκίνο, όπως ο καρκίνος του πνεύμονα σταδίου IV.

Συνολικά, η ομάδα διαπίστωσε ότι ο αντίκτυπος της μακροχρόνιας COVID στις καθημερινές δραστηριότητες των ασθενών ήταν χειρότερος από αυτόν των ασθενών με εγκεφαλικό επεισόδιο και συγκρίσιμος με αυτόν των ασθενών με νόσο του Πάρκινσον.

Ο Dr. Henry Goodfellow, ο οποίος ήταν συν-επικεφαλής της μελέτης μαζί με την αείμνηστη καθηγήτρια Elizabeth Murray (και οι δύο Ινστιτούτο Επιδημιολογίας & Υγείας του UCL), δήλωσε: «Έως και περίπου το 17% των ατόμων που παθαίνουν COVID αναπτύσσουν μακροχρόνια COVID. Ωστόσο, ο αντίκτυπος της πάθησης στην καθημερινή ζωή των ασθενών δεν είναι πλήρως κατανοητός».

«Τα αποτελέσματά μας διαπίστωσαν ότι η μακροχρόνια COVID μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες στη ζωή των ασθενών - με την κόπωση να έχει τις μεγαλύτερες επιπτώσεις σε όλα, από τις κοινωνικές δραστηριότητες μέχρι την εργασία, τις δουλειές και τη διατήρηση στενών σχέσεων».

Η μακρά COVID δεν επηρεάζει αρνητικά μόνο τη ζωή των ασθενών σε ατομικό επίπεδο, αλλά οι ερευνητές πιστεύουν επίσης ότι θα μπορούσε να έχει σημαντικό οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο στη χώρα.

Long Covid και εργασία

Πάνω από το 90% των ασθενών με long COVID που χρησιμοποίησαν την εφαρμογή ήταν σε ηλικία εργασίας (18-65 ετών) και το 51% δήλωσε ότι δεν μπορούσε να εργαστεί για τουλάχιστον μία ημέρα τον προηγούμενο μήνα, ενώ το 20% δεν μπορούσε να εργαστεί καθόλου.

Εν τω μεταξύ, το 71% των ασθενών ήταν γυναίκες. Καθώς οι γυναίκες εργάσιμης ηλικίας αποτελούν την πλειοψηφία του εργατικού δυναμικού στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής φροντίδας, ο αντίκτυπος της μακροχρόνιας COVID στην ικανότητά τους να λειτουργούν μπορεί να προσθέσει πρόσθετες πιέσεις στις ήδη πιεσμένες υπηρεσίες.

Ο Dr. Goodfellow δήλωσε: «Ελπίζουμε ότι η καλύτερη κατανόηση των συμπτωμάτων και των επιπτώσεων της μακράς COVID σε αυτούς τους ασθενείς θα βοηθήσει το NHS και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να στοχεύσουν τους περιορισμένους πόρους προσαρμόζοντας τις υπάρχουσες υπηρεσίες και σχεδιάζοντας νέες ώστε να ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες των ασθενών με μακρά COVID».

Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, περίπου 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο είχαν συμπτώματα μακράς διάρκειας COVID τον Ιούλιο του 2022. Παράλληλα με την κόπωση, οι ασθενείς συνήθως βιώνουν δύσπνοια, άγχος, κατάθλιψη και εγκεφαλική ομίχλη.

Ωστόσο, αυτή είναι η πρώτη μελέτη που αναφέρει τον αντίκτυπο της πάθησης στην καθημερινή λειτουργικότητα και τη σχετιζόμενη με την υγεία ποιότητα ζωής σε ασθενείς που έχουν παραπεμφθεί για εξειδικευμένη αποκατάσταση σε κλινικές μακράς COVID σε όλη την Αγγλία.

Ο Δρ Goodfellow δήλωσε: «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η κόπωση πρέπει να αποτελεί σημαντικό σημείο εστίασης για την κλινική φροντίδα και το σχεδιασμό των υπηρεσιών αποκατάστασης».

«Οι υπηρεσίες αξιολόγησης μετά την COVID θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να εστιάσουν στην αξιολόγηση και τη θεραπεία της κόπωσης για να μεγιστοποιήσουν την αποκατάσταση και την επιστροφή στην εργασία των πασχόντων από μακρά COVID».

Ο συν-συγγραφέας καθηγητής William Henley, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Exeter, δήλωσε: «Η μακρά COVID είναι μια αόρατη πάθηση και πολλοί άνθρωποι μένουν στην προσπάθεια να διαχειριστούν σημαντικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο μπορούν να λειτουργήσουν. Είναι σοκαριστικό, η έρευνά μας αποκάλυψε ότι η μακρά COVID μπορεί να αφήσει τους ανθρώπους με χειρότερη κόπωση και ποιότητα ζωής από ό,τι κάποιοι καρκίνοι, ωστόσο η υποστήριξη και η κατανόηση δεν είναι στο ίδιο επίπεδο. Χρειαζόμαστε επειγόντως περισσότερη έρευνα για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε υπηρεσίες βασισμένες σε στοιχεία για την υποστήριξη των ανθρώπων που προσπαθούν να διαχειριστούν αυτή την εξουθενωτική νέα κατάσταση».

Τελευταία τροποποίηση στις 09/06/2023 - 07:20