Πώς θα είναι η φροντίδα υγείας σε 100 χρόνια - 4 ειδικοί απαντούν

Πώς θα είναι η φροντίδα υγείας σε 100 χρόνια - 4 ειδικοί απαντούν
Πέμπτη, 08/06/2023 - 10:53

Μία εικόνα για το πως θα είναι η φροντίδα υγείας αλλά και πως θα λειτουργούν τα νοσοκομεία σε 100 χρόνια από σήμερα δίνουν ειδικοί του κλάδου υγείας.

Το 2123 φαντάζει αρκετά μακρινό για εμάς αλλά όχι και τόσο για τους επιστήμονες, οι οποίοι ήδη γνωρίζουν πως θα διαμορφωθεί σε 100 χρόνια η φροντίδα υγείας και η κατάσταση στα νοσοκομεία. Αν υπάρχουν βέβαια τότε νοσοκομεία με τη σημερινή μορφή γιατί όπως λένε οι ειδικοί τα νοσοκομεία θα είναι η «εξαίρεση» στον κανόνα όσον αφορά την περίθαλψη.

Tony Ambrozie - Senior Vice President, Chief Digital and Information Officer, Baptist Health South Florida

Εκατό χρόνια είναι πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα για να προβλέψουμε οτιδήποτε, δεδομένου των συνεχών εξελίξεων στην τεχνολογία, τη βιο - μηχανική και την ιατρική. Αλλά νομίζω ότι θα δούμε μια σειρά από τάσεις που πιθανότατα θα συμβούν τα επόμενα 50 χρόνια ή και πιο σύντομα:

- Η υγειονομική περίθαλψη θα εστιάσει σε μια ποικιλία αισθητήρων, οι οποίοι θα τοποθετούνται στο ανθρώπινο σώμα καθώς και σταθερών διαγνωστικών συσκευών που θα εγκατασταθούν σε σπίτια και άλλες τοποθεσίες.

- Η τεχνητή νοημοσύνη, με βάση τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, θα μπορεί να διαγνώσει ανωμαλίες και ασθένειες, ενώ θα παρέχει τις κατάλληλες θεραπείες.

- Διάφορες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, είτε θα εξαλειφθούν εντελώς μέσω της γονιδιακής θεραπείας είτε θα μπορούν να αντιμετωπιστούν και να θεραπευτούν μέσω της βιοϊατρικής.

- Οι χειρουργικές επεμβάσεις θα εκτελούνται από ρομπότ με δυνατότητες AI.

- Τα νοσοκομεία θα είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας περίθαλψης.

Scott Arnold, Executive Vice President, CIO, Tampa (Fla.) General Hospital

Στο εγγύς μέλλον, αναμένω ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα συνεχίσει να παίζει βοηθητικό ρόλο όπως σήμερα, αλλά με ακόμα καλύτερες προϋποθέσεις. Για τους κλινικούς ιατρούς, η τεχνητή νοημοσύνη θα πρέπει να υποστηρίζει πιο γρήγορες αποφάσεις για κλινική διάγνωση και θεραπεία συνοψίζοντας δεδομένα σε χιλιοστά του δευτερολέπτου και αντικαθιστώντας την καθυστέρηση που υπάρχει σήμερα στην εύρεση και συλλογή δεδομένων.

Δεν περιμένω ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αντικαταστήσει τους ανθρώπους, μάλλον θα διατηρήσει έναν βοηθητικό ρόλο. Στην υγειονομική περίθαλψη, οι άνθρωποι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο για τη θεραπεία των ασθενών. Η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει πρόσθετα οφέλη για τον άνθρωπο σε ένα περιβάλλον υψηλής ζήτησης — αυτό είναι αξία.

Atul Butte, MD, PhD, Chief Data Scientist, University of California Health (Oakland)

Σίγουρα θα έχουμε περισσότερα φάρμακα και ιατρικές συσκευές για χρήση. Σίγουρα θα έχουμε φάρμακα που στοχεύουν πρωτεΐνες και DNA με τρόπους που δεν μπορούμε να φανταστούμε σήμερα. Φαντάζομαι μαγικά «νυστέρια» για τους αυριανούς γονιδιωματικούς χειρουργούς, για να διορθώσουν προβλήματα στη μήτρα ή να θεραπεύσουν τον καρκίνο. Υποθέτω επίσης ότι θα έχουμε περισσότερα φάρμακα για να αντισταθμίσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις από το περιβάλλον μας: φάρμακα που προστατεύουν τους πνεύμονές μας από ατμοσφαιρικούς ρύπους και φάρμακα που προστατεύουν τα όργανά μας από τις τοξίνες που προσλαμβάνουμε.

Θα πραγματοποιούνται πιο λεπτομερείς μετρήσεις στους ασθενείς. Θα υπάρχουν δίκτυα κοινής χρήσης κλινικών δεδομένων για την εφαρμογή καλύτερων πρακτικών ιατρικής περίθαλψης.

Anthony Chang, MD, Chief Intelligence and Innovation Officer, Children's Hospital, Orange County (Orange, Calif.)

1. Η υγειονομική περίθαλψη και η τεχνητή νοημοσύνη θα περιλαμβάνουν προηγμένα εργαλεία.

2. Η παροχή υγείας και η κλινική έρευνα θα είναι συνυφασμένες με την ανάπτυξη ψηφιακών διδύμων υγείας, ώστε οι «ερευνητές» να βασίζονται περισσότερο σε δεδομένα και εμπειρία του πραγματικού κόσμου σε σύγκριση με τις τρέχουσες δομημένες τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές που έχουν καταστεί παρωχημένες.

3. Η ιατρική ακριβείας και η υγεία του πληθυσμού θα είναι ένα οικείο δίδυμο. Επομένως και τα δύο θα παρακολουθούνται προσεκτικά με γενετικά προφίλ, περιλαμβάνοντας φαρμακογονιδιωματικές πληροφορίες και γνώση των κοινωνικά καθοριστικών παραγόντων της υγείας, ώστε να υπάρχει ένα παγκόσμιο σύστημα μάθησης για την υγεία.

4. Η ανθρωποκεντρική υγειονομική περίθαλψη και η εικονική υγεία θα αναπτυχθούν για να διατηρηθεί η επαφή του ανθρώπου με άλλους ανθρώπους στην ιατρική, και ταυτόχρονα η υγειονομική περίθαλψη θα παρέχεται κυρίως μέσω της εκτεταμένης πραγματικότητας για τη βελτίωση της ποιότητας της εμπειρίας.

5. Η υγειονομική περίθαλψη και η ιατρική περίθαλψη θα επικεντρωθούν κυρίως στην προληπτική σωματική και ψυχική υγεία λόγω της προόδου της τεχνητής νοημοσύνης και των αναδυόμενων τεχνολογιών και δεν θα επικεντρώνονται πλέον μόνο στην παροχή αυστηρής ιατρικής περίθαλψης.

Τελευταία τροποποίηση στις 08/06/2023 - 11:04