COVID-19 και ψωρίαση: Υπάρχει σύνδεση;

COVID-19 και ψωρίαση: Υπάρχει σύνδεση;
Παρασκευή, 09/06/2023 - 07:21

Νέα έρευνα ρίχνει φως στο πώς μια μόλυνση με το COVID-19 μπορεί να επανενεργοποιήσει ή ακόμη και να προκαλέσει ψωρίαση.

Η δερματική πάθηση επηρεάζει περίπου 7,5 εκατομμύρια ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Ψωρίασης. Η ψωρίαση έχει αρκετά καθιερωμένα εναύσματα, όπως το στρες, ο τραυματισμός του δέρματος, ο κρύος ή ζεστός αέρας και οι αλλεργίες. Ασθένειες όπως η φαρυγγίτιδα μπορούν επίσης να προκαλέσουν έξαρση της ψωρίασης σε ορισμένους ανθρώπους - και φαίνεται ότι το COVID μπορεί επίσης να το κάνει.

«Οι εξάρσεις της ψωρίασης έχουν συνδεθεί εδώ και καιρό με βακτηριακές και ιογενείς λοιμώξεις, ιδίως με μια μορφή ψωρίασης που ονομάζεται γουτανοειδής, η οποία χαρακτηρίζεται από τόνους μικροσκοπικών κόκκινων φολιδωτών εξογκωμάτων σε όλο το σώμα», δήλωσε ο Joel M. Gelfand, MD, καθηγητής δερματολογίας και επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή Perelman του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια στη Φιλαδέλφεια. «Η λοίμωξη με το COVID-19 έχει συσχετιστεί με εξάρσεις γλουταδικής και φλυκταινώδους ψωρίασης, ακόμη και με ψωρίαση που επηρεάζει το 100% του δέρματος, η οποία ονομάζεται ερυθροδερμία, σε πολλές δημοσιευμένες αναφορές περιπτώσεων».

Τι κάνει την ψωρίαση σας σοβαρή;

Το ανοσοποιητικό σας σύστημα ευθύνεται στην πραγματικότητα για αυτές τις κνησμώδεις, επώδυνες κηλίδες του δέρματος. Θεωρείται σοβαρή όταν καλύπτει ποιο ποσοστό του σώματός σας;

Ισραηλινοί ερευνητές διαπίστωσαν πρόσφατα ότι οι ασθενείς με ψωρίαση έχουν ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο να πάθουν COVID, αν και δεν διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου. Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι η ψωρίαση αντιμετωπίζεται μερικές φορές με ανοσοτροποποιητική θεραπεία, η οποία μπορεί να αφήσει τους ασθενείς σε μεγαλύτερο κίνδυνο λοιμώξεων.

Εάν έχετε ψωρίαση και το τεστ είναι θετικό για COVID, οπλιστείτε με πληροφορίες. Παρόλο που δεν γνωρίζουμε ακόμη τα πάντα για την πιθανή σχέση μεταξύ των δύο παθήσεων, υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος.

Πώς θα μπορούσε το COVID να προκαλέσει έξαρση της ψωρίασης;

Η ψωρίαση είναι μια αυτοάνοση πάθηση και η φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα.

Μια μελέτη από το Albany Medical College/Weirton Medical Center διαπίστωσε ότι τα άτομα της μελέτης που είχαν ήδη διαγνωστεί με τη δερματική πάθηση είχαν μια απροσδόκητη έξαρση μέσα σε μια εβδομάδα έως ένα μήνα μετά τη θετική εξέταση για το COVID. Διαπιστώθηκε επίσης νέα ψωρίαση μετά από μόλυνση με COVID. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι το COVID προκαλεί φλεγμονή στον οργανισμό, η οποία επηρεάζει αρνητικά την προηγουμένως καλά ελεγχόμενη ψωρίαση. Πιστεύουν επίσης ότι είναι πιθανό η φλεγμονή που σχετίζεται με το COVID να πυροδοτεί μια γενετική τάση για ψωρίαση, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει γιατί μπορεί να εμφανιστεί για πρώτη φορά μετά από ένα θετικό τεστ.

Η φλεγμονή στο σώμα εκδηλώνεται συνήθως μέσω δερματικών παθήσεων.

«Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος», δήλωσε ο Robert O. Carpenter, MD, διευθυντής ευεξίας στο Texas A&M College of Medicine στο Bryan, TX. «Μια ιογενής λοίμωξη όπως το COVID-19 μπορεί να σηματοδοτήσει την απελευθέρωση προφλεγμονωδών παραγόντων που μπορεί να εμφανιστούν ως εξανθήματα, όπως συμβαίνει με την ψωρίαση».

Ποια είναι τα συμπτώματα της ψωρίασης που σχετίζεται με το COVID;

Τα συμπτώματα είναι τα ίδια με εκείνα οποιασδήποτε μορφής ψωρίασης. Σύμφωνα με την Κλινική Mayo, αυτά τα σημάδια μπορεί να περιλαμβάνουν:

-Ένα κηλιδώδες, φολιδωτό, ανάγλυφο κόκκινο εξάνθημα. Η ψωρίαση μπορεί επίσης να είναι μωβ, ροζ, γκρι, καφέ ή ασημένια. Το εξάνθημα μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα. Η ψωρίαση μπορεί επίσης να μοιάζει με πιτυρίδα.

-Ξηρό, ραγισμένο δέρμα που μερικές φορές ξεφλουδίζει.

-Κνησμός, κάψιμο ή πόνος στο δέρμα

Πώς να αντιμετωπίσετε τα ραγισμένα και αιμορραγούντα μπαλώματα ψωρίασης

Βήμα προς βήμα οδηγίες από ειδικούς για το πώς να φροντίσετε το σκασμένο, αιμορραγικό δέρμα, από τον καθαρισμό μέχρι την κάλυψη της πληγής.

Εάν έχω ψωρίαση, το COVID θα την επιδεινώσει αυτόματα;

Όχι απαραίτητα.

«Η ψωρίαση είναι μια κοινή πάθηση, οπότε οι άνθρωποι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η νέα ψωρίαση που αναπτύσσεται μπορεί να μην σχετίζεται με το COVID-19», δήλωσε η Esther Freeman MD, PhD, διευθύντρια δερματολογίας παγκόσμιας υγείας στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη.

Όπως συμβαίνει με κάθε πτυχή του COVID, οι γιατροί και οι επιστήμονες εξακολουθούν να μαθαίνουν για το πόσο σοβαρό και διαδεδομένο πρόβλημα μπορεί να είναι η ψωρίαση μετά το COVID-19. «Έχουμε δει αναφορές περιπτώσεων ότι η ψωρίαση μπορεί να αναζωπυρωθεί μετά το COVID-19», δήλωσε η Freeman, αναπληρώτρια καθηγήτρια δερματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

«Θα πω ότι δεν πρόκειται για ένα παλιρροϊκό κύμα - περισσότερο για σποραδικές περιπτώσεις εδώ και εκεί. Επομένως, δεν νομίζω ότι οι εξάρσεις της ψωρίασης είναι ένα σημαντικό εύρημα μετά το COVID, ούτε σημαίνουν απαραίτητα ότι έχετε μακρύ COVID. Τούτου λεχθέντος, γνωρίζουμε ότι πολλές διαφορετικές λοιμώξεις μπορούν να προκαλέσουν έξαρση της ψωρίασης και, επομένως, από αυτή την άποψη, δεν είναι τόσο περίεργο ότι ο SARS-CoV-2, όπως και άλλες λοιμώξεις, θα μπορούσε να προκαλέσει έξαρση της ψωρίασης».

Θα μπορούσε η λήψη του COVID περισσότερες από μία φορές να προκαλέσει έξαρση της ψωρίασης; Είναι πιθανό.

«Το σώμα σας μπορεί να αλλάξει μετά από τη λήψη του COVID-19», δήλωσε ο Carpenter. «Δεν γνωρίζουμε τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, αλλά η επανειλημμένη λήψη του COVID-19 μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μακροχρόνιου COVID, το οποίο μπορεί να προκαλέσει πολλές συστηματικές αλλαγές στο σώμα σας».

Ένα άλλο σημαντικό σημείο: Εάν λαμβάνετε βιολογικά φάρμακα, την ανοσοτροποποιητική θεραπεία για τη θεραπεία της ψωρίασης, το να εμβολιαστείτε και να ενισχυθείτε για το COVID είναι ένα σημαντικό βήμα που πρέπει να κάνετε για να βοηθήσετε στην προστασία σας.

Είναι η ίδια η ψωρίαση πιθανό σύμπτωμα του COVID;

«Ναι, αλλά δεν γνωρίζουμε τη συχνότητα με την οποία μπορεί να συμβεί αυτό, και είναι δύσκολο να διαπιστωθεί αιτιώδης σχέση μόνο από αναφορές περιπτώσεων», δήλωσε ο Gelfand, ο οποίος είναι επίσης ιατρικός διευθυντής της Μονάδας Κλινικών Μελετών στο Τμήμα Δερματολογίας του πανεπιστημίου του. «Συνήθως, εάν ένας ασθενής παρουσιάζει έξαρση της ψωρίασης, ιδιαίτερα της γαστριματώδους, φλυκταινώδους ή ερυθροδερμικής μορφής, θα πρέπει να εξετάζεται το ενδεχόμενο μολυσματικού εκλυτικού παράγοντα και να ενδείκνυται η εξέταση για στρεπτόκοκκο και ενδεχομένως για COVID-19».

Εάν έχετε μια έξαρση ψωρίασης ή εμφανίσετε για πρώτη φορά μετά από θετικό έλεγχο για COVID, θα πρέπει επίσης να ρωτήσετε τον δερματολόγο σας για νέες θεραπευτικές επιλογές.

Τελευταία τροποποίηση στις 09/06/2023 - 07:21