Βιταμίνη D και ήλιος: Πόσα λεπτά την ημέρα χρειαζόμαστε

Βιταμίνη D και ήλιος: Πόσα λεπτά την ημέρα χρειαζόμαστε
Σάββατο, 10/06/2023 - 08:01

Βιταμίνη D μπορούμε να πάρουμε μέσω της έκθεσής μας στον ήλιο αλλά και μέσω της διατροφής.

Μία μελέτη Ισπανών ερευνητών που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science of the Total Environment υπολόγισε τη διάρκεια της καθημερινής έκθεσης στον ήλιο που απαιτείται για να συνθέσει ο οργανισμός την απαραίτητη ποσότητα βιταμίνης D. Το συμπέρασμα είναι ότι την άνοιξη και το καλοκαίρι αρκούν 10-20 λεπτά στον ήλιο το μεσημέρι, αλλά το χειμώνα απαιτούνται σχεδόν 2 ώρες. Επομένως, το χειμώνα πρέπει να καταβάλλεται προσπάθεια να λαμβάνεται η βιταμίνη D από τροφές ή διατροφικά συμπληρώματα.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στη Βαλένθια από την Ερευνητική Ομάδα Ηλιακής Ακτινοβολίας (SRRG) του Πολυτεχνικού Πανεπιστημίου της Βαλένθιας. Οι ερευνητές υπολόγισαν πόση ώρα πρέπει να κάθεται ο μέσος κάτοικος της Βαλένθιας στον ήλιο για να συνθέτει το δέρμα του τη συνιστώμενη ημερήσια δόση βιταμίνης D (1.000 διεθνείς μονάδες). Η Βαλένθια βρίσκεται στην Ανατολική Ισπανία και δέχεται υψηλά επίπεδα UV καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα επίπεδα της υπεριώδους ακτινοβολίας το μεσημέρι (12.30 – 13.30) για τέσσερις μήνες κάθε χρόνο, έναν για κάθε εποχή, από το 2003 έως το 2010, για να υπολογίσουν πόση ώρα έκθεσης στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει έγκαυμα. Για παράδειγμα, τον Ιούλιο ένας άνθρωπος με φωτότυπο δέρματος ΙΙΙ δεν πρέπει να εκτίθεται στον ήλιο πάνω από 29 λεπτά, αλλά τον Ιανουάριο δεν θα καεί πριν περάσουν 150 λεπτά. Με ανάλογο τρόπο οι ερευνητές υπολόγισαν πόση ώρα έκθεσης στον ήλιο χρειάζεται ο ίδιος άνθρωπος για να συνθέσει το δέρμα του αρκετή βιταμίνη D.

Όσον αφορά τη διατροφή, καλές πηγές βιταμίνης D είναι τα λιπαρά ψάρια, τα αυγά, και το γάλα. Η πιο καλή πηγή βιταμίνης D είναι το μουρουνέλαιο. Τα 100 γραμμάρια σολομού (μαγειρεμένου) έχουν 447 IU, τα μανιτάρια πορτομπέλο 446 IU και το σκουμπρί 390 IU. Ένας κρόκος αυγού περιέχει 196 IU, και ένα φλιτζάνι γάλα 125 IU.

Τελευταία τροποποίηση στις 10/06/2023 - 08:01