Ξέσπασμα ηπατίτιδας σε παιδιά: Τρεις μελέτες μας δίνουν σημαντικές απαντήσεις

Ξέσπασμα ηπατίτιδας σε παιδιά: Τρεις μελέτες μας δίνουν σημαντικές απαντήσεις
Παρασκευή, 31/03/2023 - 11:25

Οι επιστήμονες μέσα από τρεις μελέτες επικεντρώθηκαν σε μία ανησυχητική έξαρση ηπατίτιδας που παρατηρήθηκε σε παιδιά.

Περισσότερα από 1000 παιδιά παγκοσμίως διαγνώστηκαν με ηπατίτιδα μεταξύ του Απριλίου και του Ιουλίου του 2022 δημιουργώντας ανησυχία στους ειδικούς αφού επρόκειτο για μία ανεξήγητη έξαρση της νόσου. Μάλιστα, πολλά από τα παιδιά ήταν υγιή, χωρίς προηγούμενο ιατρικό ιστορικό. Σχεδόν 50 παιδιά χρειάστηκαν μεταμοσχεύσεις ήπατος και 22 πέθαναν, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Μετά από έρευνες οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η έξαρση αυτή μπορεί να συνδέεται με τον αδενο-σχετιζόμενο ιό 2 ή AAV2. Πρόκειται για στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τρεις ανεξάρτητες μελέτες, οι οποίες δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature.

Ο AAV2, αυτός ο κοινός ιός της παιδικής ηλικίας δεν μπορεί να αντιγραφεί μόνος του εκτός εάν υπάρχει άλλος «βοηθητικός» ιός, όπως ο αδενοϊός ή ο ιός του έρπητα. Ο AAV2 ήταν «παρών» σε όλα σχεδόν τα ιατρικά περιστατικά των παιδιών με ανεξήγητη οξεία ηπατίτιδα. Μάλιστα, πολλά παιδιά είχαν μολυνθεί από πολλαπλούς βοηθητικούς ιούς, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Αν και οι ερευνητές δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα, αν η χρονική στιγμή της έξαρσης ηπατίτιδας μπορεί να έχει συσχετιστεί με την παγκόσμια χαλάρωση των περιορισμών για την πανδημία του Covid-19 μετά από περιόδους σχετικής απομόνωσης, ωστόσο η σκέψη αυτή δεν τους άφησε αδιάφορους.

«Τα παιδιά εκτέθηκαν ξαφνικά σε ένα μπαράζ ιών μετά από lockdown ή είχαν κακώς εκπαιδευμένο ανοσοποιητικό σύστημα που οδήγησε σε αυξημένη ευαισθησία σε κατά τα άλλα αβλαβείς ιούς», έγραψε ο Δρ Frank Tacke, γαστρεντερολόγος από τη Γερμανία, ο οποίος όμως δεν συμμετείχε στην έρευνα.

Η ταυτόχρονη μόλυνση με AAV2 μπορεί να προκαλέσει πιο σοβαρή ηπατική νόσο

Μία από τις νέες μελέτες, που ανέλυσε δείγματα ιστού από παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανίχνευσε AAV2 στο 93% των 14 περιπτώσεων. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όλα τα παιδιά που είχαν μολυνθεί με AAV2, ταυτόχρονα είχαν κολλήσει έναν «βοηθητικό» ιό - είτε τον ανθρώπινο ιό έρπητα 6 είτε τον ιό Epstein-Barr - που μπορεί να προάγει την αναπαραγωγή του AAV2.

«Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι η ταυτόχρονη μόλυνση με AAV2 μπορεί να προκαλέσει πιο σοβαρή ηπατική νόσο από τη μόλυνση από έναν αδενοϊό ή ερπητοϊό μόνο», έγραψαν οι συγγραφείς.

Η μη φυσιολογική ανοσοαπόκριση μπορεί να προάγει τη βλάβη του ήπατος AAV2

Μια δεύτερη μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανέφερε υψηλά επίπεδα AAV2 στο 96% των 28 παιδιών, που προσβλήθησαν και μόνο χαμηλά επίπεδα σε μια ομάδα ελέγχου. Χαμηλά επίπεδα ανθρώπινου αδενοϊού και ανθρώπινου ερπητοϊού 6 βρέθηκαν στο ήπαρ στις περισσότερες περιπτώσεις, τα οποία οι συγγραφείς υποθέτουν ομοίως ότι επέτρεψαν την αναπαραγωγή του AAV2 και τη βλάβη του ήπατος.

Μια τρίτη μελέτη προτείνει ότι η μη φυσιολογική ανοσοαπόκριση μπορεί να προάγει τη βλάβη του ήπατος AAV2. Ερευνητές στο Ηνωμένο Βασίλειο βρήκαν υψηλά επίπεδα AAV2 σε δείγματα αίματος και ήπατος στο 81% των 32 παιδιών, που προσβλήθησαν και εντόπισαν μόνο χαμηλά επίπεδα AAV2 στο 7% από τα 74 μη προσβεβλημένα παιδιά. Μεταξύ των πασχόντων παιδιών, το 93% έφερε μια γενετική μετάλλαξη που προδιαθέτει ένα άτομο σε αυτοάνοσες ασθένειες που περιλαμβάνουν Τ κύτταρα, έναν τύπο κυττάρων του ανοσοποιητικού.

Πάντως, παρ' όλο που τα παραπάνω συμπεράσμα αποτελούν ισχυρές αποδείξεις για τους ερευνητές, όπως δηλώνουν οι ίδιοι θα συνεχίσουν την έρευνά τους για να καλύψουν τυχόν ερωτηματικά που προκύπτουν.

Τελευταία τροποποίηση στις 31/03/2023 - 14:00