Χρειάζεται το μωρό μου συμπλήρωμα σιδήρου;

Χρειάζεται το μωρό μου συμπλήρωμα σιδήρου;
Δευτέρα, 05/06/2023 - 16:59

Η έλλειψη σιδήρου, γνωστή και ως σιδηροπενία, είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα διατροφικά προβλήματα σε βρέφη και παιδιά παγκοσμίως.

Ο σίδηρος, ένα θρεπτικό συστατικό γνωστό ως μέταλλο, έχει πολλές βασικές σωματικές λειτουργίες.

Για παράδειγμα, ο οργανισμός μας χρειάζεται σίδηρο για την παραγωγή αιμοσφαιρίνης, της πρωτεΐνης στα ερυθρά αιμοσφαίρια που μεταφέρουν οξυγόνο σε όλο το σώμα. Επιπλέον, ο σίδηρος παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και στην παραγωγή ορμονών. Είναι επίσης ένα θρεπτικό συστατικό που μπορεί να βοηθήσει το σώμα να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις.

Η μείωση της ποσότητας σιδήρου που αποθηκεύεται στο σώμα μπορεί τελικά να οδηγήσει σε αναιμία (χαμηλό επίπεδο ερυθρών αιμοσφαιρίων). Αυτός ο τύπος αναιμίας ονομάζεται σιδηροπενική αναιμία. Έρευνες δείχνουν ότι τα μωρά και τα μικρά παιδιά με σιδηροπενική αναιμία μπορεί να δυσκολεύονται να καταπολεμήσουν τις λοιμώξεις. Η έρευνα έχει επίσης συνδέσει τη βρεφική και την πρώιμη παιδική αναιμία με χαμηλότερη γνωστική και κινητική λειτουργία.

Οι ειδικοί, σύμφωνα με το healthnews, συμφωνούν ότι η πρόληψη της σιδηροπενικής αναιμίας είναι πολύ πιο αποτελεσματική από τη θεραπεία της.

Γιατί ορισμένα μωρά έχουν χαμηλά επίπεδα σιδήρου;

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα μωρά λαμβάνουν σίδηρο από το αίμα της μητέρας και τον αποθηκεύουν στο σώμα τους. Οι γιατροί ονομάζουν την ποσότητα του σιδήρου που αποθηκεύεται στο σώμα «αποθήκες σιδήρου». Αυτά τα αποθέματα σιδήρου μπορεί να επηρεαστούν από διάφορους παράγοντες, όπως:

  • Πρόωρος τοκετός. Όταν τα μωρά γεννιούνται πρόωρα, δεν έχουν τόσο χρόνο να αυξήσουν τις αποθήκες σιδήρου τους πριν από τη γέννηση.
  • Χαμηλό βάρος γέννησης. Τα μωρά που γεννιούνται με χαμηλό βάρος γέννησης δεν έχουν τόσο πολύ σίδηρο αποθηκευμένο στον οργανισμό τους, ακόμη και αν γεννηθούν τελειόμηνα.
  • Αναιμική μητέρα. Τα βρέφη που γεννιούνται από μητέρες με αναιμία μπορεί επίσης να έχουν χαμηλότερες αποθήκες σιδήρου.

Το μητρικό γάλα από μόνο του μπορεί να μην παρέχει αρκετό σίδηρο για αυτά τα μωρά. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να αναπτύξουν σιδηροπενική αναιμία χωρίς πρόσθετη πηγή σιδήρου, όπως συμπλήρωμα ή φόρμουλα εμπλουτισμένη με σίδηρο.

Τα περισσότερα μωρά που γεννιούνται στους 9 μήνες και με μέσο βάρος γέννησης θα έχουν αρκετά αποθέματα σιδήρου για να αντέξουν μέχρι να είναι έτοιμα να αρχίσουν να τρώνε στερεές τροφές. Τα μωρά πρέπει να καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε σίδηρο μέχρι τους έξι μήνες περίπου για να αναπληρώσουν τις αποθήκες σιδήρου τους και να αποτρέψουν την αναιμία. Η μεγάλη ποσότητα αγελαδινού γάλακτος στη διατροφή μπορεί να συμβάλει σε χαμηλά επίπεδα σιδήρου, επειδή τα βρέφη και τα παιδιά που χορταίνουν με αγελαδινό γάλα μπορεί να μην καταναλώνουν αρκετά τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο.

Πώς μπορώ να ξέρω αν το μωρό μου έχει χαμηλά επίπεδα σιδήρου;

Εάν το μωρό σας γεννήθηκε πρόωρα ή με χαμηλό βάρος γέννησης, ο γιατρός του μωρού σας μπορεί να ελέγξει τα επίπεδα σιδήρου ή αιμοσφαιρίνης πριν το μωρό σας πάει σπίτι από το νοσοκομείο. Ωστόσο, τα περισσότερα 9μηνα μωρά δεν θα χρειαστούν αυτές τις εξετάσεις.

Τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου συνήθως αναπτύσσονται αρκετά μετά τη γέννηση, μόλις εξαντληθούν οι αποθήκες σιδήρου. Έτσι, ο γιατρός του παιδιού σας θα παρακολουθεί για συμπτώματα χαμηλού σιδήρου και αναιμίας κατά τους πρώτους μήνες και χρόνια της ζωής του. Ο γιατρός ή ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης θα αναζητήσει ενδείξεις κινδύνου, όπως δίαιτες χαμηλές σε σίδηρο ή άλλες καταστάσεις υγείας που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αναιμία.

Ορισμένα συμπτώματα της σιδηροπενικής αναιμίας περιλαμβάνουν:

  • Χλωμάδα (χλωμό δέρμα)
  • Κόπωση
  • Κακή σίτιση στα μωρά
  • Πονοκέφαλος
  • Δύσπνοια

Πώς να ξέρετε αν το μωρό σας χρειάζεται συμπλήρωμα σιδήρου

Τα περισσότερα 9μηνα μωρά με μέσο βάρος γέννησης δεν χρειάζονται συμπλήρωμα σιδήρου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα 9μηνα μωρά γεννιούνται με αρκετά αποθέματα σιδήρου στο σώμα τους για να αντέξουν περίπου έξι μήνες. Στη συνέχεια θα χρειαστούν τροφές πλούσιες σε σίδηρο για να διατηρήσουν τα επίπεδα σιδήρου τους υγιή.

Τα πρόωρα μωρά ή τα μωρά που γεννιούνται με χαμηλό βάρος γέννησης μπορεί να χρειάζονται συμπλήρωμα σιδήρου. Το μητρικό γάλα είναι μια υγιεινή επιλογή για όλα τα μωρά. Ωστόσο, δεν περιέχει αρκετό σίδηρο για τα μωρά με χαμηλά αποθέματα σιδήρου. Ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει συμπλήρωμα σιδήρου εάν το μωρό σας γεννήθηκε πρόωρα ή με βάρος γέννησης μικρότερο από 2,5 kg (ή περίπου 5 κιλά).

Το βρεφικό γάλα περιέχει περισσότερο σίδηρο από το μητρικό γάλα. Έτσι, αν το μωρό σας τρέφεται με γάλα, μπορεί να λαμβάνει αρκετό σίδηρο από τη διατροφή του, ακόμη και αν είναι πρόωρο ή έχει χαμηλό βάρος γέννησης. Ο γιατρός του μωρού σας θα σας πει εάν το μωρό σας χρειάζεται σίδηρο.

Τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου είναι ένα ευρέως διαδεδομένο πρόβλημα. Ωστόσο, οι πλούσιες σε σίδηρο τροφές και, για ορισμένα μωρά, ένα συμπλήρωμα σιδήρου μπορούν να αποτρέψουν την έλλειψη σιδήρου. Μιλήστε με το γιατρό του παιδιού σας εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες και ακολουθήστε πάντα τις ιατρικές οδηγίες εάν σας συστήσουν συμπλήρωμα σιδήρου.