ΠΟΕΔΗΝ: «Κάθε καλοκαίρι στο ίδιο έργο θεατές - Τραγικές ελλείψεις ασθενοφόρων στα νησιά»

ΠΟΕΔΗΝ: «Κάθε καλοκαίρι στο ίδιο έργο θεατές - Τραγικές ελλείψεις ασθενοφόρων στα νησιά»
Τρίτη, 06/06/2023 - 11:27

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ ΜΙχάλης Γιαννάκος επισημαίνει πόσο «ανοχύρωτα» είναι τα νησιά από την έλλειψη ασθενοφόρων.

«Τα νησιά μας δεν είναι μόνο υγειονομικά ανοχύρωτα από γιατρούς και νοσηλευτές, αλλά και από την έλλειψη ασθενοφόρων». Αυτό επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος με αφορμή το τραγικό περιστατικό που συνέβη στην Κώ, όταν γυναίκα άφησε την τελευταία της πνοή σε καρότσα φορτηγού κατά τη μεταφορά της στο νοσοκομείο.

«Για ένα ακόμη καλοκαίρι υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε διασώστες του ΕΚΑΒ σε μεγάλα νησιά του Αιγαίου. Το Υπουργείο Υγείας και η Διοίκηση του ΕΚΑΒ δεν φρόντισαν να ενισχύσουν τις υπάρχουσες λιγοστές δυνάμεις με προσλήψεις πληρωμάτων ασθενοφόρων με αποτέλεσμα στα περισσότερα νησιά του Αιγαίου να επιχειρεί ένα ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση. Ο πρώτος που θα καλέσει για τις πρώτες βοήθειες θα εξυπηρετηθεί στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα Ο δεύτερος θα περιμένει μέχρι να είναι διαθέσιμο το μοναδικό ασθενοφόρο ή θα μεταφερθεί σε καρότσα αγροτικού στο νοσοκομείο όπως συνέβη για μια ακόμη φορά στην Κω με αποτέλεσμα δυστυχώς να χαθεί άλλη μια ζωή» τονίζει ο κ. Γιαννάκος.

Ο ίδιος σημειώνει ότι «το ΕΚΑΒ επιχειρεί με ένα μόλις ασθενοφόρο σε Κάλυμνο, Κω, Λέρο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Σάμο, Σύρο, Σαντορίνη και Τήνο. Στην Χίο και στην Ικαρία το προσωπικό δεν επαρκεί για δεύτερο ασθενοφόρο σε όλες τις βάρδιες. Ενώ στην Ίο, στην Κάρπαθο και στα Κύθηρα το ΕΚΑΒ με 1-2 διασώστες λειτουργεί μερικά 8ωρα. Πόσες ανθρώπινες ζωές θα κινδυνεύσουν ακόμη για να αποφασίσουν την επαρκή στελέχωση του ΕΚΑΒ με εξειδικευμένο προσωπικό στα νησιά μας;».

Τελευταία τροποποίηση στις 06/06/2023 - 22:45