Τι προκαλεί τριχόπτωση στους άνδρες

Τι προκαλεί τριχόπτωση στους άνδρες
Δευτέρα, 18/09/2023 - 06:50

Αν νομίζετε ότι η γραμμή των μαλλιών σας υποχωρεί κάθε φορά που κοιτάζεστε στον καθρέφτη, δεν είστε οι μόνοι.

Περισσότεροι από τους μισούς άνδρες 50 ετών και άνω έχουν σημάδια τριχόπτωση, ενώ φτάνει σε πσοστό 4 στους 5 άνδρες μέχρι την ηλικία των 70 ετών.

Γιατί; Συνήθως είναι κάτι που μπορείτε να αποδώσετε στο γενεαλογικό σας δέντρο, αλλά υπάρχουν και αρκετοί άλλοι πιθανοί λόγοι, που ακολουθούν.

Γενετική

Η ανδρική φαλάκρα - μπορεί να την έχετε ακούσει να ονομάζεται ανδρογενετική αλωπεκία - προκαλείται από τα γονίδια που πήρατε από τους γονείς σας. Το πώς ακριβώς κληρονομείται δεν είναι σαφές, αλλά τείνει να εμφανίζεται σε οικογένειες, ενώ αν έχετε στενούς συγγενείς που έχουν φαλάκρα, είναι πιο πιθανό να την έχετε και εσείς.

Οι γιατροί δεν κατανοούν πλήρως γιατί ορισμένες ορμονικές αλλαγές προκαλούν συρρίκνωση των θυλάκων των τριχών ή γιατί η διαδικασία της φαλάκρας συμβαίνει σταδιακά με το ίδιο μοτίβο στους περισσότερους άνδρες. Αλλά συνήθως ξεκινά με αραίωση της γραμμής των μαλλιών πάνω από τους κροτάφους και την κόμη σας.

Ανάλογα με το οικογενειακό σας ιστορικό, η ανδρική φαλάκρα μπορεί να ξεκινήσει ήδη από την εφηβεία σας. Τα μαλλιά σας όχι μόνο θα αραιώσουν, αλλά μπορεί να γίνουν μαλακά, λεπτά και κοντύτερα.

Ιατρικά θέματα

Η προσωρινή απώλεια μαλλιών μπορεί να είναι σημάδι ενός ιατρικού προβλήματος, όπως η αναιμία ή τα προβλήματα θυρεοειδούς. Μια διατροφή χαμηλή σε πρωτεΐνες και σίδηρο μπορεί επίσης να προκαλέσει αραίωση των μαλλιών σας.

Ο κίνδυνος για τριχόπτωση είναι μεγαλύτερος αν έχετε διαβήτη ή λύκο.

Η τριχόπτωση επίσης μπορεί να είναι παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων που παίρνετε για:

  • Καρκίνο
  • Αρθρίτιδα
  • Κατάθλιψη
  • Ουρική αρθρίτιδα
  • Υψηλή αρτηριακή πίεση
  • Καρδιακά προβλήματα

Η ακτινοθεραπεία ή η χημειοθεραπεία μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένη απώλεια μαλλιών, αλλά συνήθως τα μαλλιά σας θα επανέλθουν με τον καιρό, μόλις τελειώσουν οι θεραπείες.

Στρες ή σοκ

Η ξαφνική ή υπερβολική απώλεια βάρους, ένα σοβαρό σωματικό ή συναισθηματικό σοκ, η χειρουργική επέμβαση ή ακόμη και ο πυρετός και η γρίπη μπορεί να επιφέρουν απώλεια μαλλιών που μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες.

Λοιμώξεις

Πράγματα όπως η δακτυλίτιδα μπορούν να δημιουργήσουν φολιδωτά μπαλώματα στο τριχωτό της κεφαλής και φαλακρά σημεία. Τα μαλλιά συνήθως επανέρχονται μετά τη θεραπεία.

Το ανοσοποιητικό σας σύστημα

Εάν έχετε ξαφνική απώλεια μαλλιών που αφήνει στρογγυλές φαλακρές κηλίδες μεγέθους περίπου ενός τετάρτου σε διάφορα σημεία του κεφαλιού σας, μπορεί να έχετε μια γενετική πάθηση που ονομάζεται γυροειδής αλωπεκία. Συχνά αρχίζει στην παιδική ηλικία. Είναι πιο πιθανό να την έχετε αν την έχει κάποιο στενό μέλος της οικογένειάς σας.

Το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματός σας επιτίθεται στους θύλακες των τριχών σας, προκαλώντας την πτώση μικρών κηλίδων μαλλιών. Δεν υπάρχει πόνος ή ασθένεια και δεν είναι μεταδοτική. Τα μαλλιά σας μπορεί να ξαναβγούν, αλλά μπορεί και να μην ξαναβγούν.

Διαταραχή ελέγχου των παρορμήσεων

Μερικοί άνθρωποι έχουν την παρόρμηση να βγάζουν τα ίδια τους τα μαλλιά - από το τριχωτό της κεφαλής, τα φρύδια ή από κάποιο άλλο σημείο - μια χρόνια πάθηση γνωστή ως τριχοτιλλομανία. Θα μπορούσε να επηρεάσει το 1-2% των ενηλίκων και των εφήβων.

Καλλωπισμός

Το να φοράτε αλογοουρά, πλεξούδες ή κορν φουρκέτες, όπου τα μαλλιά δίπλα στο τριχωτό της κεφαλής τραβιούνται σφιχτά, μπορεί να προκαλέσει προσωρινή τριχόπτωση που ονομάζεται αλωπεκία έλξης. Επιπλέον, οι θεραπείες με καυτό λάδι και οι περμανάντ μπορεί να βλάψουν τους θύλακες της τρίχας σας.

Μύθοι

Ωστόσο υπάρχει και ένας αριθμός μύθων σχετικά με την τριχόπτωση εκ των οποίων οι περισσότεροι από αυτούς τους ισχυρισμούς είναι ψευδείς όπως:

-Το να φοράτε καπέλο του μπέιζμπολ ή γενικά καπέλο μπορεί να σας δώσει «μαλλιά καπέλου», αλλά δεν οδηγεί σε τριχόπτωση.
-Ούτε το κολύμπι σε χλωριωμένη πισίνα ή σε αλμυρό νερό.
-Το αντηλιακό δεν θα κάνει τα μαλλιά σας να πέσουν, αλλά θα προστατεύσει τις περιοχές όπου η γραμμή των μαλλιών σας έχει υποχωρήσει.
-Τα σεσουάρ μαλλιών μπορεί να κάνουν τα μαλλιά σας πιο εύθραυστα, αλλά δεν θα οδηγήσουν σε μόνιμη τριχόπτωση.

Τελευταία τροποποίηση στις 18/09/2023 - 06:50