Υπερ - επεξεργασμένα τρόφιμα: Ποια είναι και γιατί πρέπει να τα αποφεύγετε

Υπερ - επεξεργασμένα τρόφιμα: Ποια είναι και γιατί πρέπει να τα αποφεύγετε
Τρίτη, 06/06/2023 - 14:41

Τα παγωτά, τα τσιπς και τα μπισκότα ανήκουν στα υπερ - επεξεργασμένα τρόφιμα.

Τα υπερ - επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν συχνά πέντε ή περισσότερα συστατικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των πρόσθετων συντηρητικών, τα οποία δεν χρησιμοποιούνται στη μαγειρική στο σπίτι. Αυτά τα πρόσθετα μπορεί να περιλαμβάνουν συντηρητικά, γαλακτωματοποιητές και γλυκαντικά.

Μερικά κοινά παραδείγματα εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων είναι:

- Παγωτά

- Τσιπς

- Μπισκότα

- Ανθρακούχα ποτά

- Γιαούρτια με γεύσεις

- Λουκάνικα

- Ψωμί μαζικής παραγωγής

- Ζαμπόν

- Δημητριακά πρωϊνού

- Στιγμιαίες σούπες

Πώς μπορώ να ξέρω ότι το φαγητό μου είναι υπερ - επεξεργασμένο;

Οι μεγάλες λίστες συστατικών είναι τις περισσότερες φορές ένας σίγουρος τρόπος για να γνωρίζετε ότι το φαγητό που αγοράζετε είναι εξαιρετικά επεξεργασμένο.

Εάν ρίξετε μια πιο λεπτομερή ματιά σε αυτά τα συστατικά και δείτε πράγματα που δεν γνωρίζετε ή λέξεις που δεν μπορείτε να προφέρετε, αυτό είναι επίσης μια καλή ένδειξη.

Η μεγάλη διάρκεια ζωής μπορεί επίσης να είναι σημάδι υπερ - επεξεργασμένων τροφίμων, καθώς αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι περιέχουν συντηρητικά.

Τέλος, ελέγξτε τους σχετικούς δείκτες για περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αλάτι και λίπος. Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα συχνά έχουν υψηλή βαθμολογία σε αυτά.

Είναι τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα επιβλαβή για την υγεία;

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν συχνά υψηλές ποσότητες αλατιού, ζάχαρης και κορεσμένων λιπαρών, αφήνοντας λιγότερο χώρο για πιο ευεργετικά συστατικά.

Υπάρχει επίσης ένας διαρκώς αυξανόμενος όγκος ερευνών που συνδέει την μεγαλύτερη κατανάλωση υπερ - επεξεργασμένων τροφίμων με αρνητικά αποτελέσματα για την υγεία, όπως η εμφάνιση καρκίνου.

Ωστόσο, αυτές οι μελέτες δείχνουν μόνο μια συσχέτιση, όχι μια άμεση αιτία, εστιάζοντας στο γεγονός ότι μια δίαιτα που περιλαμβάνει περισσότερα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα είναι απλώς ενδεικτική ενός πιο ανθυγιεινού τρόπου ζωής συνολικά.

Τελευταία τροποποίηση στις 06/06/2023 - 14:50