Έρευνα: Νέα γονιδιακή θεραπεία επιβραδύνει την εξέλιξη του πολλαπλού μυελώματος

Έρευνα: Νέα γονιδιακή θεραπεία επιβραδύνει την εξέλιξη του πολλαπλού μυελώματος
Τρίτη, 06/06/2023 - 10:30

Τα νέα φαίνεται να είναι ευχάριστα για τους ασθενείς με πολλαπλό μυέλωμα που έχουν σταματήσει να ανταποκρίνονται σε άλλες θεραπείες.

Η γενετική τροποποίηση των Τ-κυττάρων μειώνει την εξέλιξη του καρκίνου του αίματος κατά 74%, σύμφωνα με μια μελέτη η οποία συνοδεύτηκε από την πρώτη παγκοσμίως κλινική δοκιμή. Η εν λόγω θεραπεία επιβραδύνει το πολλαπλό μυέλωμα σε ασθενείς που έχουν σταματήσει να ανταποκρίνονται σε άλλες θεραπείες, λένε οι ερευνητές.

Η θεραπεία, ciltacabtagene autoleucel, «επιβραδύνει σημαντικά ή σταματά την εξέλιξη» του πολλαπλού μυελώματος σε ασθενείς που έχουν σταματήσει να ανταποκρίνονται σε άλλες θεραπείες, σύμφωνα με τη μελέτη. Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στο Σικάγο στην ετήσια συνάντηση της American Society of Clinical Oncology (Asco), το μεγαλύτερο συνέδριο για τον καρκίνο στον κόσμο.

Τι είναι το πολλαπλό μυέλωμα

Το πολλαπλό μυέλωμα είναι ένας ανίατος καρκίνος του αίματος που επηρεάζει έναν τύπο λευκών αιμοσφαιρίων που ονομάζονται πλασματοκύτταρα και τα οποία βρίσκονται στο μυελό των οστών. Υπολογίζεται ότι 176.404 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο διαγνώστηκαν με πολλαπλό μυέλωμα το 2020, σύμφωνα με την Asco.

Το Ciltacabtagene autoleucel, γνωστό και ως Carvykti, ανήκει σε μια κατηγορία φαρμάκων γνωστών ως θεραπείες Car-T. Λειτουργούν οπλίζοντας τα Τ-κύτταρα του ίδιου του ασθενούς που καταπολεμούν τις ασθένειες, ώστε να στοχεύουν συγκεκριμένες πρωτεΐνες σε καρκινικά κύτταρα και αντικαθιστώντας τα για να αναζητήσουν τον καρκίνο και να του επιτεθούν.

Η μελέτη Cartitude-4 είναι η πρώτη και μοναδική κλινική δοκιμή του είδους της στον κόσμο. Η παγκόσμια δοκιμή τελικού σταδίου περιελάμβανε 419 άτομα με πολλαπλό μυέλωμα που είχαν ήδη υποβληθεί σε μία έως τρεις μορφές θεραπείας, συμπεριλαμβανομένης της λεναλιδομίδης, η οποία δεν ήταν πλέον αποτελεσματική. Η λεναλιδομίδη είναι η πιο κοινή θεραπεία για το πολλαπλό μυέλωμα.

Πως λειτουργεί η νέα θεραπεία

Ο Δρ Oreofe Odejide, ειδικός της Asco ο οποίος όμως δεν συμμετείχε στη μελέτη ανέφερε ότι «το Ciltacabtagene autoleucel όχι μόνο έδειξε ότι προσφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα σε σύγκριση με τις τρέχουσες επιλογές των ασθενών, αλλά και ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια νωρίτερα στη φάση της θεραπείας».

Στη δοκιμή συμμετείχαν συμμετέχοντες από 16 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Αυστραλίας. Η πρωτοποριακή θεραπεία λειτουργεί αφαιρώντας ορισμένα Τ-κύτταρα από το αίμα του ασθενούς, τα οποία στη συνέχεια τροποποιούνται σε εργαστήριο, ώστε να έχουν συγκεκριμένες πρωτεΐνες που ονομάζονται υποδοχείς. Οι υποδοχείς επιτρέπουν στα τροποποιημένα Τ-κύτταρα να αναγνωρίσουν τα καρκινικά κύτταρα.
Όταν τα τροποποιημένα Τ-κύτταρα επιστρέφουν στο σώμα του ασθενούς, αναζητούν και καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα.

Τελευταία τροποποίηση στις 06/06/2023 - 10:36