Μελατονίνη: Αύξηση της χρήσης της για την αντιμετώπιση προβλημάτων ύπνου

Μελατονίνη: Αύξηση της χρήσης της για την αντιμετώπιση προβλημάτων ύπνου
Τρίτη, 06/06/2023 - 10:03

Τι κινδύνους κρύβει η λήψη μεγάλης ποσότητας μελατονίνης.

Όλο και περισσότεροι ενήλικες λαμβάνουν μελατονίνη χωρίς ιατρική συνταγή για να κοιμηθούν. Μάλιστα, μερικοί μπορεί να τη χρησιμοποιούν σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα, σύμφωνα με μια μελέτη.

Η συνολική χρήση στον ενήλικο πληθυσμό των ΗΠΑ εξακολουθεί να είναι «σχετικά χαμηλή», αλλά η μελέτη «τεκμηριώνει μια σημαντική πολλαπλάσια αύξηση στη χρήση μελατονίνης τα τελευταία χρόνια», δήλωσε η ειδικός ύπνου Rebecca Robbins, καθηγήτρια στον τομέα των φαρμάκων ύπνου για την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. Η Robbins δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό JAMA, διαπίστωσε ότι μέχρι το 2018 οι Αμερικανοί έπαιρναν πάνω από διπλάσια ποσότητα μελατονίνης από ό,τι πριν από μια δεκαετία.

Τι μπορεί να προκαλέσει η μελατονίνη

Η μελατονίνη έχει συνδεθεί με πονοκεφάλους, ζάλη, ναυτία, κράμπες στο στομάχι, υπνηλία, σύγχυση ή αποπροσανατολισμό, ευερεθιστότητα και ήπιο άγχος, κατάθλιψη και συναισθήματα τρόμου, καθώς και ασυνήθιστα χαμηλή αρτηριακή πίεση. Μπορεί επίσης να αλληλεπιδράσει με κοινά φάρμακα και να προκαλέσει αλλεργίες.

Ενώ η βραχυπρόθεσμη χρήση για άτομα με jet lag, εργαζόμενους σε βάρδιες και όσους έχουν πρόβλημα να κοιμηθούν φαίνεται να είναι ασφαλής, η μακροπρόθεσμη ασφάλεια είναι άγνωστη, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Συμπληρωματικής και Ολοκληρωμένης Υγείας στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας.
«Σε μια συσχετιστική μελέτη βρήκαμε ότι οι ηλικιωμένοι που ανέφεραν συχνή χρήση —κάθε βράδυ ή τις περισσότερες νύχτες— ενός βοηθήματος ύπνου (χωρίς ιατρική συνταγή ή με ιατρική συνταγή) είχαν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας και πρόωρης θνησιμότητας», είπε η Robbins.

Ωστόσο, οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να προσδιορίσουν ποιος τύπος βοηθήματος ύπνου - φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή, όπως μελατονίνη ή συνταγογραφούμενα φάρμακα - ήταν υπεύθυνος για τα ευρήματα.

Είναι κακό να παίρνει κάποιος μελατονίνη κάθε βράδυ;

Επειδή μπορεί κάποιος να την προμηθευτεί χωρίς ιατρική συνταγή, οι ειδικοί λένε ότι πολλοί άνθρωποι βλέπουν τη μελατονίνη ως φυτικό συμπλήρωμα ή βιταμίνη. Στην πραγματικότητα, η μελατονίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από την επίφυση, βρίσκεται βαθιά μέσα στον εγκέφαλο και απελευθερώνεται στην κυκλοφορία του αίματος για να ρυθμίσει τους κύκλους ύπνου του σώματος.

«Υπάρχει η άποψη ότι αν είναι φυσική, τότε δεν μπορεί να βλάψει», είπε η Robbins στο CNN σε παλαιότερη συνέντευξη σχετικά με την επίδραση της μελατονίνης στα παιδιά. «Η αλήθεια είναι ότι πραγματικά δεν γνωρίζουμε τις επιπτώσεις της μελατονίνης μακροπρόθεσμα, για ενήλικες ή παιδιά» πρόσθεσε.

Τελευταία τροποποίηση στις 06/06/2023 - 10:09