Θηλασμός: Πώς μπορεί να επηρεάσει την σχολική επίδοση

Θηλασμός: Πώς μπορεί να επηρεάσει την σχολική επίδοση
Τρίτη, 06/06/2023 - 11:06

Το πόσο καιρό θηλάσατε το μωρό σας μπορεί να επηρεάσει τις βαθμολογίες του παιδιού σας αργότερα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Εάν τα παιδιά θήλασαν ως βρέφη και για πόσο καιρό μπορεί να έχει αντίκτυπο στην επίδοσή τους στις σχολικές εξετάσεις όταν γίνουν έφηβοι, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η έκθεση, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στο περιοδικό Archives of Disease in Childhood, παρακολούθησε περίπου 5.000 παιδιά στη Βρετανία από τη βρεφική τους ηλικία στις αρχές της δεκαετίας του 2000 έως το τελευταίο έτος του γυμνασίου, σύμφωνα με τον επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης Δρ. Reneé Pereyra-Elías, διδακτορικό φοιτητή και ερευνητή στην Εθνική Μονάδα Περιγεννητικής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες με βάση το πόσο καιρό θήλασαν: καθόλου, λίγους μήνες ή για ένα χρόνο ή περισσότερο, σύμφωνα με τη μελέτη. Στη συνέχεια, οι ερευνητές σύγκριναν τα αποτελέσματα των παιδιών στο τεστ για το Γενικό Πιστοποιητικό Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Ηνωμένου Βασιλείου στα τελευταία τους χρόνια της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Τι έδειξε η έρευνα για τον θηλασμό

Αυτό που διαπίστωσε η ομάδα της μελέτης ήταν ότι υπήρχε μια μέτρια βελτίωση στις βαθμολογίες των τεστ που σχετίζονταν με τα παιδιά που είχαν θηλάσει περισσότερο, είπε ο Pereyra-Elías. Σε σύγκριση με εκείνα που δεν είχαν δοκιμάσει ποτέ μητρικό γάλα, τα παιδιά που θήλασαν για τουλάχιστον 12 μήνες είχαν 39% περισσότερες πιθανότητες να έχουν υψηλή επιτυχία τόσο στις εξετάσεις μαθηματικών όσο και αγγλικών GCSE και είχαν 25% λιγότερες πιθανότητες να αποτύχουν στις εξετάσεις των Αγγλικών. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε οικογένεια πρέπει να θηλάζει το παιδί της, είπε ο Pereyra-Elías. Δεν είναι δυνατό για κάθε οικογένεια να θηλάζει και όσοι δεν θηλάζουν δεν πρέπει να ντρέπονται ή να αισθάνονται ένοχοι που μπορεί να βάζουν τα παιδιά τους σε μειονεκτική θέση, είπε.

Η ανάλυση είναι προσεκτική και ιδιαίτερα ισχυρή λόγω του μεγέθους του δείγματός της, δήλωσε ο Δρ Kevin McConway, ομότιμος καθηγητής εφαρμοσμένης στατιστικής στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο στην Αγγλία. Ο McConway δεν συμμετείχε στην έρευνα.

«Αν και τα αποτελέσματα είναι σίγουρα ενδιαφέροντα, πρέπει να έχετε κατά νου τους περιορισμούς που αναπόφευκτα προκύπτουν στην έρευνα χρησιμοποιώντας δεδομένα παρατήρησης από μεγάλες μελέτες κοόρτης», πρόσθεσε ο McConway.

Τελευταία τροποποίηση στις 06/06/2023 - 11:11