ΕΣΥ: Η κρυφή ατζέντα της ΝΔ

ΕΣΥ: Η κρυφή ατζέντα της ΝΔ
Παρασκευή, 09/06/2023 - 07:19

Η συρρίκνωση του ΕΣΥ και η διαλογή ασθενών.

Οι χθεσινές δηλώσεις του Σπύρου Πνευματικού και του Γιώργου Κουμουτσάκου δείχνουν με τον πιο κυνικό τρόπο την κρυφή ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας για το ΕΣΥ. Μπορεί στο πρόγραμμά της η γαλάζια παράταξη να δεσμεύεται για προσλήψεις νοσηλευτών και αύξηση των δαπανών του προϋπολογισμού για την υγεία, ωστόσο το πραγματικό σχέδιο είναι άλλο.

Ειδικότερα αν επικεντρωθούμε στις δηλώσεις του Σπύρου Πνευματικού, θα δούμε ότι άθελά του ο υποψήφιος βουλευτή της ΝΔ αποκάλυψε την κρυφή ατζέντα της ΝΔ, που δεν είναι άλλη από τη μείωση των κρατικών δαπανών την ώρα που το ΕΣΥ βρίσκεται υπό κατάρρευση. Μάλιστα, αν η δήλωση δεν ήταν σύμφωνη με το κόμμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τον είχε βγάλει από τα ψηφοδέλτια. Θυμίζουμε εδώ ότι σε μία αντίστοιχη περίπτωση, όταν η ΝΔ κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ για κρυφή ατζέντα στη φορολογία εξαιτίας των δηλώσεων του Γιώργου Κατρούγκαλου, ο Αλέξης Τσίπρας είχε αποπέμψει από τις λίστες τον πρώην υπουργό.

Το βίντεο που καίει τη ΝΔ

Επίσης, μία ομιλία του Σπύρου Πνευματικού τον περασμένο Απρίλιο διαλύει κάθε αμφιβολία για το σχέδιο της ΝΔ. Μιλώντας σε εκδήλωση με με θέμα «Ο ασθενής σε πρώτο πρόσωπο - Η σημασία της πρόληψης», ζήτησε όλα τα νοσοκομεία να μετατραπούν σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, με διοικητές CEO και μάνατζερ.

«Πώς θα ενισχύσουμε τα νοσοκομεία μας για να γίνουν ανταγωνιστικά. Έχουμε πει πάρα πολλά πράγματα. Το πρόβλημα είναι η χρηματοδότηση όλων αυτών των ιδρυμάτων και πού θα βρούμε τους πόρους. Έχουμε θεμελιώδη διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα κόμματα. Αυτοί θεωρούν ότι οι πόροι θα πρέπει να βρεθούν από το κράτος κτλ αλλά καταλαβαίνετε όλοι ότι η υγεία είναι πανάκριβη. Είναι πάρα πολύ ακριβό αγαθό που πρέπει να το προσφέρουμε απλόχερα στον πολίτη (…)» σημείωσε, λέγοντας ότι «είναι αδύνατον να μπορεί να ανταπεξέλθει ένα οποιοδήποτε κράτος».

Ο Σπύρος Πνευματικός συνέχισε δηλώνοντας ότι «άρα θα πρέπει ίσως να κάνουμε τα νοσοκομεία νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου τα οποία θα έχουν δικό τους ισολογισμό», με τους «διοικητές να γίνουν CEO δηλαδή μάνατζερ».

Δεν έμεινε όμως εκεί, αλλά αναφέρθηκε και στις ΜΕΘ, ομολογώντας κυνικά ότι όντως δεν ήταν αρκετές επί πανδημίας. «Αυτό που ακούμε πολλές φορές ότι η κυβέρνησή μας δεν τα κατάφερε, δεν είχε αρκετές ΜΕΘ και όλα τα συναφή, αυτά είναι πράγματα αληθινά αλλά πρέπει να τα βλέπουμε με την προοπτική των δυνατότητων μιας χώρας και το τι χρειάζεται. Άρα λοιπόν ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ και μας έλεγε δεν έχετε αρκετές κλίνες ΜΕΘ. Άρα λοιπόν πόσες έπρεπε να έχουμε; 10.000 κλίνες ΜΕΘ που για τα επόμενα 20 χρόνια θα μείνουν αχρησιμοποίητες οι οποίες όμως κοστίζουν ένα αμύθητο ποσό;».

Για το τέλος άφησε το... καλύτερο καθώς έδειξε τον δρόμο για σειρά λουκέτων σε νοσοκομεία. «Θα πρέπει να σπάσουμε πάρα πολλά αυγά για να αποφασίσουμε τελικά ποιες νοσηλευτικές δομές χρειαζόμαστε, πού τις χρειαζόμαστε και με ποιο ρόλο».

{https://www.youtube.com/watch?v=E8RHxVAH04Y}

Αμείλικτη η σύγκριση

Επίσης, αν αναλογιστούμε τι έγινε στο ΕΣΥ κατά την περίοδο 2015-2019 και την τελευταία τετραετία, καταλαβαίνουμε όλοι τι σκοπεύει να κάνει σε μία τετραετία η ΝΔ. Συγκεκριμένα για το ΕΚΑΒ, μιας και απασχολεί έντονα την επικαιρότητα, επί ΣΥΡΙΖΑ είχαν γίνει 300 προσλήψεις μόνιμων εργαζόμενων ΕΚΑΒ, ενώ το 2019-2023 έχουν αποχωρήσει 560 εργαζόμενοι χωρίς να έχει γίνει ούτε μια πρόσληψη. Στην Αττική υπήρχαν 84 ασθενοφόρα, ενώ σήμερα υπάρχουν μόνο 52. Στην Κω, όπου μια γυναίκα 63χρονών έχασε τη ζωή της σε μία καρότσα, υπήρχαν 15 διασώστες ενώ σήμερα υπάρχουν μόνο 8.

Κατά τα άλλα, την περίοδο 2015-2019 οι ανασφάλιστοι απέκτησαν ξανά ιατρφαρμακευτική περίθαλψη, καταργήθηκε το πεντάευρο εισιτήριο στα νοσοκομεία, στελεχώθηκαν τα νησιά και οι άγονες περιοχές και έγιναν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Ωστόσο, τα στοιχεία δεν αποτελούν πεδίο αντιπαράθεσης, σύμφωνα με τα «γαλάζια» στελέχη. Αφού, όπως είπε και ο Γιώργος Κουμουτσάκος, υπάρχει λαϊκή αποδοχή. Άρα, όπως κάνουν σαφές στη ΝΔ, μπορεί μετά τις εκλογές να εφαρμόσει την κρυφή της ατζέντα που προβλέπει τη διάλυση του ΕΣΥ.

Τελευταία τροποποίηση στις 09/06/2023 - 07:20