Τι θα συμβεί στο σώμα σας αν τρώτε κάθε μέρα γιαούρτι

Τι θα συμβεί στο σώμα σας αν τρώτε κάθε μέρα γιαούρτι
Τρίτη, 06/06/2023 - 12:07

Το γιαούρτι είναι γνωστό για την ευεργετική του δράση στην υγεία του εντέρου.

Το γιαούρτι περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, μπορεί επίσης να περιέχει πολλή ζάχαρη και λίπη, επομένως είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι υπάρχει στην πραγματικότητα μέσα στο πιάτο σας όταν τρώτε γιαούρτι κάθε μέρα.

Παρακάτω, σας παραθέτουμε επτά πράγματα που θα μπορούσαν να συμβούν στο σώμα σας αν τρώτε γιαούρτι κάθε μέρα.

1. Απώλεια βάρους

Εάν θέλετε να ακολουθήσετε μία πιο υγιεινή διατροφή, μέσω της οποίας θα μπορέσετε να χάσετε κιλά, η καθημερινή κατανάλωση γιαουρτιού είναι μία καλή επιλογή.

«Η τακτική πρόσληψη υγιών βακτηρίων, τα οποία περιέχονται στο γιαούρτι, έχει αποδειχθεί ότι έχει θετικά αποτελέσματα στη διαχείριση του βάρους και στο γαστρεντερικό σωλήνα», λέει η Morgyn Clair, RD. «Η καθημερινή κατανάλωση γιαουρτιού μπορεί να σας βοηθήσει να φτάσετε σε ένα υγιές βάρος, παρέχοντας παράλληλα στον οργανισμό σας ένα ικανοποιητικό σνακ» προσθέτει.

2. Θα εξασφαλίσετε την υγεία του εντέρου σας

Η υγεία του εντέρου μπορεί να μην είναι κάτι που σκέφτεστε συνεχώς, αλλά είναι κάτι που είναι απαραίτητο να διατηρήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Το έντερο μας είναι υπεύθυνο για την πέψη των τροφών και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, επομένως είναι εξαιρετικά σημαντικό να λειτουργεί ομαλά. Ένα τρόφιμο που μπορεί να βοηθήσει σε αυτή τη διαδικασία είναι το γιαούρτι.

3. Μπορεί να αντιμετωπίσετε προβλήματα με το στομάχι σας

Ενώ το γιαούρτι μπορεί να είναι ευεργετικό για την υγεία του εντέρου, μπορεί επίσης να βλάψει ένα πιο ευαίσθητο στομάχι. Εάν έχετε προβλήματα με τη λακτόζη ή εάν τα γαλακτοκομικά σας προκαλούν προβλήματα, αποφύγετε το γιαούρτι, το οποίο παράγεται μέσω της βακτηριακής ζύμωσης του γάλακτος, αν και υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Το γιαούρτι μπορεί επίσης να συμβάλλει σε μια κατάσταση που ονομάζεται βακτηριακή υπερανάπτυξη του λεπτού εντέρου (SIBO), σύμφωνα με τη Melanie Keller, φυσιοπαθητική γιατρό και ειδικό στην υγεία του εντέρου.

4. Θα έχετε καλά οστά

Η μαμά σας, σας έλεγε να πίνετε γάλα για να έχετε γερά οστά. Αλλά ίσως ξέχασε να σας πει ότι το γιαούρτι θα μπορούσε επίσης να χτίσει γερά οστά. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένου του γιαουρτιού, είναι εξαιρετικές πηγές ασβεστίου, το οποίο είναι το κύριο μέταλλο των οστών. Η ειδικός σε θέματα υγείας Amber O'Brien, από την Mango Clinic, επισημαίνει επίσης ότι το γιαούρτι είναι ωφέλιμο για όσους υποφέρουν από οστεοπόρωση.

5. Θα βελτιωθεί η διάθεσή σας

Υπάρχουν οι κλασικοί τρόποι για να βελτιώσετε τη διάθεσή σας. Να γυμνάζεστε, να κοιμάστε περισσότερο, να κάνετε εθελοντική εργασία. Αλλά το να τρώτε γιαούρτι είναι ένα εκπληκτικό ενισχυτικό της διάθεσης που ίσως είναι το πιο απλό να δοκιμάσετε.

«Η κατανάλωση γιαουρτιού για πρωινό βελτιώνει τη διάθεση επειδή το γιαούρτι διατηρεί το μικροβίωμα που με τη σειρά του στέλνει καλά σήματα στον εγκέφαλο», λέει η διατροφολόγος Hiba Batool από το Marham.

6. Θα αποκτήσετε δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα

Στη σημερινή εποχή, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να έχουμε ένα αποτελεσματικό ανοσοποιητικό σύστημα για την καταπολέμηση ασθενειών και λοιμώξεων. Ένας από τους τρόπους για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι τρώγοντας τα προβιοτικά που βρίσκονται στο γιαούρτι. «Το γιαούρτι είναι γεμάτο προβιοτικά, τα οποία είναι βακτήρια που βελτιώνουν την υγεία του εντέρου μας», λέει η Μέγκαν Μπερντ, RD από το The Oregon Dietitian. «Με το να τρώτε γιαούρτι κάθε μέρα, συνεχίζετε να τροφοδοτείτε το γαστρεντερικό σωλήνα σας με υγιή βακτήρια. Αυτά τα υγιή βακτήρια εμποδίζουν τα «κακά» βακτήρια να κυριαρχήσουν, γεγονός που οδηγεί σε βελτίωση της υγείας του εντέρου και του ανοσοποιητικού», σύμφωνα με την ίδια.

7. Πρόσληψη έξτρα ζάχαρης

Ένα από τα μειονεκτήματα του γιαουρτιού είναι ότι ορισμένα brands περιέχουν ζάχαρη, η οποία περιλαμβάνεται στις γεύσεις και τα σιρόπια που προστίθενται.

«Πάντα να αγοράζετε σκέτο γιαούρτι και να προσθέτετε τα δικά σας φρούτα για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο πρόσληψης κρυμμένων σακχάρων», λέει η Δρ Έιμι Λι, η οποία υπηρετεί ως επικεφαλής ιατρός σε περισσότερες από 30 κλινικές διατροφής.

Τελευταία τροποποίηση στις 06/06/2023 - 12:16